Συντηρητική θεραπεία (συμπίεση)

Η θεραπεία συμπίεσης είναι ένα από τα βασικά δομικά στοιχεία για τη θεραπεία της φλεβικής ανεπάρκειας και των διαταραχών του οιδήματος. Τα ενδύματα συμπίεσης μπορούν, επίσης, να συμβάλουν στην πολύ καλή και αποτελεσματική θεραπεία στην περίπτωση της θεραπείας ουλής.

Τα κυκλικής πλέξης προϊόντα χρησιμοποιούνται, κυρίως, για τη φλεβική θεραπεία (φλεβολογία). Το ύφασμα συμπίεσης ασκεί πίεση στις φλέβες, μειώνοντας τη διάμετρό τους και επιτρέποντας στις βαλβίδες να κλείσουν ξανά. Το αίμα ρέει καλύτερα στα πόδια και το επώδυνο πρήξιμο και τα υπόλοιπα συμπτώματα υποχωρούν.

Οι κάλτσες συμπίεσης είναι απαραίτητες στον τομέα της λεμφολογίας. Οι επίπεδης πλέξης κάλτσες (π.χ. Juzo Expert) έχουν κατασκευαστεί βελονιά-βελονιά για να ακολουθούν με ακρίβεια το περίγραμμα του σώματος. Στη συνέχεια, τα υφάσματα ράβονται μεταξύ τους με μια επίπεδη, ελαστική ραφή. Το πιο πυκνό ύφασμα προσφέρει επιπλέον χαρακτηριστικά, όπως είναι το αποτελεσματικό μασάζ, το οποίο προωθεί το λεμφικό σύστημα αποσυμφόρησης, και η συμπίεση, η οποία διασφαλίζει ότι η κάλτσα δεν παράγει οίδημα. Σε συνδυασμό με την κίνηση, παράγει υψηλή θεραπευτική πίεση που παρέχει τη βέλτιστη συμπίεση του ιστού.

lymphedemaΤι είναι το λεμφοίδημα;
Το λεμφοίδημα είναι μία ιδιαίτερη -υπό διάγνωση- κατάσταση που επηρεάζει τα λεμφικά αγγεία, τα οποία είναι υπεύθυνα για τη μεταφορά του πλούσιου σε πρωτεΐνες λεμφικού υγρού στο κυκλοφορικό σύστημα. Όταν τα λεμφαγγεία δεν είναι σε θέση για τη σωστή μεταφορά αυτού του υγρού, πραγματοποιείται συσσώρευση, με αποτέλεσμα τη δημιουργία οιδήματος και την πάχυνση του δέρματος.

Ποιος μπορεί να βρίσκεται σε κίνδυνο; 
Αν έχετε υποβληθεί σε μαστεκτομή, ογκεκτομή (συντηρητική επέμβαση μαστού), θεραπεία με ακτινοβολία, αφαίρεση των λεμφαδένων, σε χειρουργικές επεμβάσεις, λοιμώξεις ή έχετε τραύμα στα άκρα, τότε μπορεί να βρίσκεστε σε κίνδυνο για την ανάπτυξη λεμφοιδήματος.

Πώς μπορώ να ξέρω αν έχω λεμφοίδημα;
Ένας κοινός δείκτης του λεμφοιδήματος είναι οι εσοχές που δεν εξαφανίζονται αμέσως, όταν το δέρμα πατηθεί από το χέρι ή τα δάχτυλα. Αυτό παρατηρείται συνήθως στα πόδια και τα χέρια. Ωστόσο, το λεμφοίδημα μπορεί να επηρεάσει οποιαδήποτε περιοχή του σώματος. Πολλοί άνθρωποι με λεμφοίδημα έχουν χαρακτηριστεί με βάρος άνω του κανονικού, αλλά ακόμα το λεμφοίδημα δε σχετίζεται με την αποθήκευση λίπους.

Η χρήση θεραπείας συμπίεσης
Αν και δεν υπάρχει θεραπεία, το λεμφοίδημα είναι διαχειρίσιμο. Η χρήση των ενδυμάτων συμπίεσης είναι μία από τις πιο σημαντικές λύσεις της διαχείρισης λεμφοιδήματος. Τα ενδύματα συμπίεσης έχουν σχεδιαστεί για να διατηρούν μια συνεχή πίεση στην πρησμένη ή πληγείσα περιοχή, ώστε να βοηθούν την αποστράγγιση των υγρών και την ελαχιστοποίηση του οιδήματος.

Εάν ανησυχείτε ότι μπορεί να έχετε λεμφοίδημα, συμβουλευτείτε για μια σωστή αξιολόγηση έναν εξειδικευμένο ιατρό.

Τι είναι τα έλκη των κάτω άκρων;
Η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένων των πρησμένων ποδιών, του πόνου, της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης, των αραχνοειδών αγγειωμάτων, της φλεβίτιδας και των φλεβικών ελκών στα πόδια. Το έλκος ή πληγή εμφανίζεται, συνήθως, πάνω από τον αστράγαλο και κάτω από τη γάμπα και θεραπεύεται με αργούς ρυθμούς.

Πώς η κακή κυκλοφορία μπορεί να προκαλέσει έλκος;
Όταν οι φλέβες γίνονται αδύναμες ή/και διευρυμένες, οι βαλβίδες δε λειτουργούν σωστά, με αποτέλεσμα την κακή κυκλοφορία του αίματος στο κάτω μέρος του ποδιού σας. Ενδέχεται, η κατάσταση αυτή, να οδηγήσει σε χρόνια φλεβική ανεπάρκεια και να δημιουργηθούν σχισίματα στο δέρμα που είναι γνωστά ως έλκη ποδιών.

Πώς μπορεί να βοηθήσουν τα καλσόν διαβαθμισμένης συμπίεσης;
Η θεραπεία συμπίεσης αντιμετωπίζει τα προβλήματα κακής κυκλοφορίας του αίματος με την υποστήριξη του μυός της γάμπας του ποδιού και των φλεβών. Η υποστήριξη αυτή αυξάνει την κυκλοφορία στο πόδι σας. Η διατήρηση της καλής κυκλοφορίας είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση αυτών των τύπων ανοιχτών πληγών και τη μείωση του κινδύνου υποτροπής.

Αν έχετε μία πληγή στο πόδι σας ή γνωρίζετε κάποιον που έχει, ρωτήστε τον εξειδικεύμενο ιατρό σας για τα οφέλη της χρήσης ενδυμάτων διαβαθμισμένης συμπίεσης.

Τα υγιή πόδια
Πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στην συνολική υγεία των ποδιών μας: η κληρονομικότητα, το βάρος, η ηλικία, η διατροφή και το επίπεδο δραστηριότητας. Αλλά και η εσωτερική λειτουργία των ποδιών είναι αυτή που παίζει, επίσης, σημαντικό ρόλο: οι μύες της γάμπας, οι αρτηρίες, οι φλέβες και οι βαλβίδες της φλέβας - ο εσωτερικός δρόμος της ροής του αίματος και οξυγόνου.

Το κυκλοφορικό σας σύστημα
Η ροή του αίματος στις φλέβες επικουρείται από μία σειρά μονόδρομων βαλβίδων. Οι βαλβίδες παραμένουν ανοιχτές, όταν το αίμα ρέει προς την καρδιά, και στη συνέχεια κλείνουν, αφού διέρχεται το αίμα. Με τον καιρό μια αύξηση στην πίεση μπορεί να διαταράξει τη λειτουργία των βαλβίδων, με αποτέλεσμα να διευρυνθεί η διάμετρος των τοιχωμάτων της φλέβας. Εάν οι βαλβίδες δεν μπορούν να κλείσουν σωστά, το αίμα δεν επιστρέφει προς την καρδιά και εγκλωβίζεται στο κάτω μέρος των ποδιών, με αποτέλεσμα την κακή κυκλοφορία.

Αν συμβεί αυτό, πιθανόν να αναπτυχθούν συμπτώματα, όπως:poorcirculation

 • Βαριά, κουρασμένα, πονεμένα πόδια
 • Πρησμένα πόδια και/ή αστράγαλοι
 • Αίσθηση καύσης ή καυσαλγίες στα πόδια
 • Μούδιασμα ή κράμπες των ποδιών
 • Αμβλύς ή απότομος πόνος στη γάμπα
 • Κιρσοί και ευρυαγγείες
 • Έλκη/πληγές που βρίσκονται στα πόδια

Η χρήση θεραπείας συμπίεσης
Τα καλσόν και οι κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης είναι απαραίτητα προϊόντα για την υγεία των ποδιών. Εκτός από τα συμπτώματα που προαναφέρθηκαν, θα βοηθήσουν και στην ελαχιστοποίηση των μυϊκών πόνων, στο πρήξιμο και τα συμπτώματα της κόπωσης. Επιπλέον, η άσκηση και ένας υγιεινός τρόπος ζωής θα ενισχύσουν τα πόδια σας, αλλά φορώντας τα καλσόν ή τις κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης θα υποστηρίξετε την εσωτερική λειτουργία των φλεβών.

Εάν παρατηρήσετε ένα ή και περισσότερα από τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν παραπάνω, σας συνιστούμε να συμβουλευτείτε τον εξειδικεύμενο ιατρό σας και να ρωτήσετε για τα καλσόν και τις κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης.

Τι είναι η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (ΕΒΦΘ);
Η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση είναι ένας θρόμβος αίματος (θρόμβος) που έχει σχηματιστεί σε μια βαθιά φλέβα και εμφανίζεται συνήθως στα κάτω άκρα. Εάν ο θρόμβος απελευθερωθεί και κατευθυνθεί στους πνεύμονες, αυτό ονομάζεται πνευμονική εμβολή (ΠΕ). Η πνευμονική εμβολή είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση και συχνά θανατηφόρα. Η διάγνωση και θεραπεία της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης έχει ως στόχο να αποτρέψει την πνευμονική εμβολή.

Η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση
Το αίμα προορίζεται να ρέει από τα κάτω άκρα προς την καρδιά. Όταν το αίμα δεν αντλείται αποτελεσματικά, λόγω φλεβικής ανεπάρκειας, έχει την τάση να συσσωρεύεται και αυξάνονται οι πιθανότητες να σχηματιστεί μια εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση. Η καλύτερη πρόληψη είναι η ευαισθητοποίηση και η γνώση σχετικά με την κατάσταση και τους παράγοντες κινδύνου.

Ποιος κινδυνεύει από εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση;
Μερικοί από τους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση είναι η πρόσφατη χειρουργική επέμβαση, η καθιστική εργασία, η κληρονομικότητα σε εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, το κάπνισμα, το άνω του κανονικού βάρος, ο τραυματισμός με μεγάλες περιόδους ακινησίας, η ηλικία, τα ταξίδια, το οικογενειακό ιστορικό θρόμβων αίματος και ασθένειας φλέβας.

Πώς μπορώ να καταλάβω αν έχω εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση;
Δυστυχώς, η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση είναι μια δύσκολη κατάσταση προς διάγνωση και χωρίς συμπτώματα. Εάν εμφανιστούν συμπτώματα, σε αυτά μπορεί να περιλαμβάνονται ο έντονος πόνος ή κράμπες στις γάμπες, ευαισθησία, οίδημα, θερμότητα ή αλλαγές στο χρώμα του δέρματος.

Τι είναι το Μετάθρομβωτικό Σύνδρομο;
Το Μετάθρομβωτικό Σύνδρομο είναι μια μακροπρόθεσμη επίδραση ενός θρόμβου του αίματος (εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση). Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, αυτός ο θρόμβος αίματος (συνήθως στο πόδι σας), μπορεί να βλάψει τα τοιχώματα της φλέβας και τις βαλβίδες. Η ζημιά στη φλέβα μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη πίεση. Η αυξημένη πίεση μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνια προβλήματα, όπως εξαντλητική κούραση στα πόδια, αίσθημα βάρους, οίδημα, δερματικές βλάβες και επώδυνες πληγές (έλκη) κοντά στον αστράγαλο.

Η χρήση της θεραπείας συμπίεσης
Ένας αποτελεσματικός τρόπος για να κρατήσετε τα πόδια σας υγιή, κατά τη διάρκεια μεγάλων περιόδων που βρίσκεστε ακίνητοι, όπως σε αεροπορικά ταξίδια, λόγω τραυματισμού ή μετά από χειρουργική επέμβαση, είναι να φοράτε καλσόν διαβαθμισμένης συμπίεσης. Οι κάλτσες συμπίεσης ασκούν μια άνετη πίεση στο εξωτερικό του ποδιού και μπορούν να υποστηρίξουν τις φλέβες και τις βαλβίδες φλεβών που προωθούν τη ροή του αίματος.

Τι είναι το οίδημα;
Το πρήξιμο κλινικά αποκαλείται οίδημα και αναφέρεται σε μια αύξηση του υγρού κάτω από το δέρμα, που συχνά εμφανίζεται χαμηλά στα πόδια, γύρω από τους αστραγάλους και τα πέλματα. Το οίδημα είναι πολύ διαφορετικό από το λεμφοίδημα, πάθηση που περιλαμβάνει οίδημα, λόγω της συσσώρευσης του πλούσιου σε πρωτεΐνες υγρού των λεμφαγγείων. Με την πάροδο του χρόνου, και εάν το λεμφοίδημα δεν αντιμετωπιστεί, η πληγείσα περιοχή θα συνεχίσει να αυξάνεται σε μέγεθος.

Τι μπορεί να προκαλέσει οίδημα;
Το οίδημα μπορεί να εντοπιστεί σε συνδυασμό με αθλητικές κακώσεις, όταν ο καιρός είναι ζεστός, μετά από χειρουργική επέμβαση, κατά την εγκυμοσύνη, λόγω φλεβίτιδας, κατά τη διάρκεια ταξιδιών με αεροπλάνο και όταν για μεγάλα χρονικά διαστήματα διατηρούμε όρθια ή καθιστή στάση. Μερικές φορές υπάρχουν υποκείμενες ιατρικές συνθήκες που συμβάλλουν στην παρουσία του οιδήματος. Αν έχετε απορίες ή ανησυχίες σχετικά με το πρήξιμο, συμβουλευτείτε τον εξειδικευμένο ιατρό σας.

Η χρήση της θεραπείας συμπίεσης
Τα ενδύματα συμπίεσης είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για τη μείωση ήπιου έως σοβαρού οιδήματος. Η Juzo® προσφέρει, ετοιμοπαράδοτα ή κατά παραγγελία, ενδύματα σε ένα ευρύ φάσμα στυλ και ποικιλία υλικών που αφορά σε μέτριο έως σοβαρό οίδημα. Επικοινωνήστε με το γιατρό σας για να βρείτε το σωστό ένδυμα συμπίεσης Juzo®.

Η θεραπεία συμπίεσης είναι ένα από τα βασικά δομικά στοιχεία για τη θεραπεία της φλεβικής ανεπάρκειας και των διαταραχών του οιδήματος. Τα ενδύματα συμπίεσης μπορούν, επίσης, να συμβάλουν στην πολύ καλή και αποτελεσματική θεραπεία στην περίπτωση της θεραπείας ουλής.

Τα κυκλικής πλέξης προϊόντα χρησιμοποιούνται, κυρίως, για τη φλεβική θεραπεία (φλεβολογία). Το ύφασμα συμπίεσης ασκεί πίεση στις φλέβες, μειώνοντας τη διάμετρό τους και επιτρέποντας στις βαλβίδες να κλείσουν ξανά. Το αίμα ρέει καλύτερα στα πόδια και το επώδυνο πρήξιμο και τα υπόλοιπα συμπτώματα υποχωρούν.

Προϊόντα διαβαθμισμένης συμπίεσης Juzo®

Η εταιρεία Juzo® προσφέρει κάλτσες συμπίεσης σε μια ευρεία ποικιλία θεραπευτικών εφαρμογών. Τα κυκλικής πλέξης προϊόντα, όπως Juzo Attractive, Juzo Soft και Juzo Dynamic δεν έχουν ραφή και είναι ιδανικά για φλεβική θεραπεία. Τα επίπεδης πλέξης προϊόντα Juzo Expert συνιστάται για χρήση στους τομείς της λεμφικής θεραπείας και θεραπεία ουλής, όπου παρέχουν αποτελεσματική θεραπεία συμπίεσης:

 • Βέλτιστη άνεση, χάρη στις επίπεδες και ελαστικές ραφές.
 • Το μαλακό και λείο υλικό εγγυάται την κινητικότητα των ασθενών.
 • Το διπλό ελαστικό ύφασμα παρέχει μια επακριβώς καθορισμένη κατανομή συμπίεσης.
 • Το ύφασμα είναι χωρίς latex, στεγνώνει γρήγορα, προστατεύεται από αλοιφές, είναι ανθεκτικό και αναπνέει.
Βρείτε το κατάλληλο προϊόν για εσάς!

Η εταιρεία μας διαθέτει μια ολοκληρωμένη σειρά προϊόντων διαβαθμισμένης συμπίεσης, καλύπτοντας κάθε σας ανάγκη.

TOP